Ce reprezintă contul de plată?

Acesta este un document comercial emis de vânzător în adresa cumpărărtorului și care conține o listă de bunuri și/sau servicii, caracteristicile lor distincte, cantitatea și prețul, condițiile de livrare, taxele incluse și informații despre expeditor și destinatar.

Cont de plată sunt un element important al controalelor și auditurilor interne contabile.

„Un cont de plată bun” nu este doar o solicitare de achitare (sau un cec), ci un document care vă protejează afacerea de erori și riscuri.

„Instrumentele corecte de emitere a conturilor” contribuie la eficientizarea procesului de emitere, de gestionare a fluxului de numerar și chiar simplificarea ținerii evidenței contabile.

Companiile trebuie să livreze conturile pentru a putea solicita plăți. Contul de plată este un acord, care confirmă că ambele părți au acceptat prețul și condițiile de plată.

Destinația contului de plată

  • Ținerea evidenței

    Cel mai important avantaj al unui cont de plată este posibilitatea de a ține evidența vânzărilor sub aspect juridic. Acest lucru vă permite să determinați când a fost vândut un produs, cine este cumpărătorul și cine l-a vândut.

  • Urmărirea plățillor

    Contul de plată este un instrument valoros pentru evidența contabilă. Acesta permite atât vânzătorului, cât și cumpărătorului să monitorizeze achitările proprii și cele ale contragenților.

  • Analitica de afaceri

    Analiza conturilor de plată emise de companie contribuie la determinarea modelelor de cumpărare ale clienților săi, la identificarea tendințelor, produselor populare, orele de vârf ale vânzărilor etc. Aceste elemente permit dezvoltarea strategiilor eficiente de marketing.

Contul de plată electronic

Contul de plată electronic (en. e-Invoice for payment) reprezinta circulatia (expedierea, primirea si stocarea) conturilor intre furnizor si comparator, în format electronic integrat, ceea ce exclude urilizarea conturilor pe suport de hârtie drept documente originale.

Ce este un cont de plată electronic conform (adevărate)

Emiterea contului de plată electronic presupune că acesta contine date de la vanzator/furnizor intr-un format care poate fi inclus (integrat) în sistemul de contabilitate al cumparatorului fără a fi nevoie de introducerea datelor de către administratorul sau departamentul de contabilitate al cumparatorului.

Deoarece acest fapt permite utilizarea formatelor diferite, este util să se țină cont de următoarele recomandări:

  • Un cont de plată electronic conform (adevărată):

    • Structurarea datelor conturilor emise în format Electronic Data Interchange (EDI) sau XML;
    • Structurarea datelor conturilor emise cu utilizarea formularelor web standardizate în Internet.
  • Nu este un cont de plată electronic conform (adevărată):

    • Datele conturilor nestructurate emise în format PDF , Microsoft Word sau Open Ofice;
    • Conturile de plată scanate de pe cele emise pe suport pe hârtie.

Deși economii semnificative de cost și timp pot fi realizate prin eliminarea hârtiei și prelucrării manuale a conturilor de plată, cele mai importante beneficii oferite de emiterea conturilor de plată electronice țin de nivelul de integrare dintre furnizorul de bunuri sau furnizorul de servicii și cumpărător, precum și dintre software-ul de emitere a conturilor și alte sisteme de afaceri.

Contul de plata – Legislatia Republicii Moldova

În conformitate cu alin. (7), (8) și (9) ale art. 11 din Legea contabilităţii și raportării financiare nr. 287 din 15-12-2017, detalii aici:
În conformitate cu alin. (7), (8) și (9) ale art. 11 din
Legea Nr. 287 din 15-12-2017 despre Contabilităţii și Raportării financiare, sau detalii aici:

  • Contul
    de plată ESTE documentul primar, dar NU este document primar cu REGIM SPECIAL
  • în formă electronică, semnătura NU constituie un element obligatoriu

Informații suplimentare utile