Guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu 30 ianuarie 2024 a semnat cererea de aderare a Republicii Moldova la Zona Unică de Plăți în Euro (SEPA).
Ce este SEPA
SEPA (Single Euro Payments Area) este o inițiativă a industriei bancare europene, lansată în 2008 cu sprijinul Comisiei Europene şi al Băncii Centrale Europene. În prezent, zona SEPA este formată din 36 de țări europene, inclusiv mai multe state care nu fac parte din zona euro sau din Uniunea Europeană.
Moldova este deja țară candidată la UE (din iunie 2022) și se pregătește să înceapă negocierile de aderare la UE (după ce în decembrie 2023 Consiliul European a adoptat o decizie în acest sens).
Beneficiile aderării la SEPA
Cu acest sistem, o plată ar putea fi făcută într-un orizont de timp de 24 de ore și în loc să plătim 20 – 30 de euro per tranzacție, am putea plăti numai la 1, 2, sau 3 euro, care este un pas uriaș pentru toți cei care participă la sistemul economic.
Aderarea la SEPA va facilita procesarea eficientă și sigură a plăților transfrontaliere în euro, impulsionând relațiile comerciale și financiare cu partenerii europeni.
Etapele de aderare
Organizația care va lua decizia de a permite aderarea Republicii Moldova la SEPA este Consiliul European al Plăților de la Bruxelles (European Payments Council from Bruxxels, EPC). După semnarea cererii de către guvernatoarea băncii centrale, urmează două etape: evaluarea dosarului și conectarea propriu-zisă la sistem.